اندک بهیودی در فضای کسب و کار ایران
بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود موسوم به «گزارش فضای کسب و کار 2015» به بررسی سهولت فعالیتهای اقتصادی و فضای کسب و کار 189 کشور جهان پرداخته است.
بر اساس این گزارش: ایران از نظر سهولت فعالیتهای اقتصادی و فضای کسب و کار با 2 پله صعود نسبت به سال گذشته رتبه 130 در میان 189 کشور جهان را کسب کرده است.
این نهاد بینالمللی برآورد خود در مورد رتبه ایران در سال گذشته را نیز اصلاح کرده است. رتبه ایران به لحاظ سهولت کسب و کار سال گذشته 152 عنوان شده بود که در گزارش امسال به 132 تصحیح شده است.
شاخص فضای کسب و کار بر اساس 10 زیرشاخص، آغاز کسب و کار، دریافت مجوز ساخت و ساز، هزینه دریافت اشتراک برق توسط شرکتها، ثبت داراییها، کسب اعتبارات یا دریافت وام، حمایت از سرمایهگذاران، پرداخت مالیات، تجارت کالا در جهان، سهولت اجرای قراردادها و ورشکستگی و تعطیلی شرکتها محاسبه میشود. این شاخص نشاندهنده سهولت و مناسب بودن هر کشور برای انجام فعالیتهای اقتصادی و تجاری است.
بر اساس این گزارش: آغاز کسب و کار در ایران طی یک سال گذشته آسانتر شده است. ایران از این لحاظ در جایگاه 62 جهان قرار گرفته که نشاندهنده صعود 8 پلهای این کشور نسبت به سال گذشته است. رتبه ایران از این لحاظ سال گذشته 70 اعلام شده بود.
شاخص آغاز کسب و کار بر اساس چهار فاکتور محاسبه میشود؛ این فاکتورها عبارتند از: تعداد رویههای قانونی لازم برای آغاز کسب و کار، زمان لازم برای آغاز و راهاندازی یک کار، هزینه متوسط و حداقل سرمایه لازم برای آغاز یک کار.
بر این اساس، زمان لازم برای آغاز و راهاندازی یک کار در ایران به 12 روز کاهش یافته است. این زمان در سال گذشته برابر با 15 روز بوده است. هزینه راهاندازی کسب و کار در سال گذشته معادل 3/1 درصد درآمد سرانه بوده که این رقم در سال جاری نیز تغییر نکرده است.
اما حداقل سرمایه لازم برای راهاندازی کسب و کار طی امسال و سال گذشته را اعلام نکرده است. تعداد رویههای قانونی برای آغاز کسب و کار نیز به 6 رویه کاهش یافته است.
رتبه ایران از نظر سهولت اجرای قراردادها در گزارش امسال این نهاد بینالمللی از رتبه 67 در سال گذشته به رتبه 66 رسیده است.
تعداد مراحل نهایی و اجرایی شدن قراردادهای تجاری در ایران 40 مرحله است. همچنین 505 روز زمان برای نهایی شدن قراردادهای تجاری در ایران لازم است که این رقم نسبت به سال گذشته تغییر نداشته است.
رتبه ایران از لحاظ ورشکستگی و پایان یافتن یک فعالیت تجاری 138 عنوان شده، این رقم سال گذشته 137 بوده است.
هر کارگاه اقتصادی در ایران 4/5 سال زمان میبرد تا تعطیل شود. نرخ احیاء و تجدید حیات اقتصادی نیز از 18/9 درصد به 19/5 درصد افزایش یافته است.