سرمایهگذاری خطرپذیر چیست؟
شرکتها و بنگاههای کوچک منابع مالی برای اجرای طرحها و پروژههای پرریسک خود را در اختیار ندارند. ریسک بالای اجرای طرحهای جدید، نسبت هزینههای اجرای طرحهای مذکور به کل سرمایه اولیه یک شرکت کوچک و احتمال عدم توانایی آن در پاسخگویی به نیاز بازار در آینده، موقعیت یک شرکت نوپا را بسیار متزلزل خواهد کرد.
سرمایه خطرپذیر، سرمایهای است که به همراه کمکهای مدیریتی در اختیار شرکتهای نوپا و در حال رشد قرار میگیرد. این روش یکی از روشهای مطلوب حمایت از کارآفرینان، مخترعان و صاحبان ایده است که ضمن حفظ مالکیت فکری طرح، صاحب طرح نیز در موفقیت و یا شکست آن شریک میشود.
نهادهای مالی که بهطور تخصصی در تامین مالی پروژهها و طرحهای با ریسک بالا فعالیت میکند، شرکت و یا صندوق های سرمایهگذاری خطرپذیر نامیده میشوند. سرمایهگذاران خطرپذیر نوعی واسطه مالی هستند که با استفاده از تخصص خود به تامین مالی و پشتیبانی آن دسته از شرکتها و بنگاههایی مبادرت میورزد که در حالت عادی قادر به تامین تمام یا بخشی از سرمایه مورد نیاز خود نیستند.
سرمایهگذاران خطرپذیر بهطور عمده :
- گرایش و افق دید شراکت بلند مدت دارند.
- سهام شرکت را خریداری میکنند.
- در انتظار سود بالاتر، ریسکهای بالاتر را میپذیرند.
- مشارکتشان فعالانه است، بدین معنی که سرمایهگذار علاوه بر تامین منابع، تجربه حرفهای، ارتباطات و اعتبار خود را در اختیار مدیر طرح قرار میدهد.
نکته : اگرچه ماهیت و شهرت اصلی سرمایهگذاری خطرپذیر،حضور و مشارکت در صنایع نوپا، جدید و پرریسک است، اما بعضا هم مشاهده میشود شرکتهایی که در دیگر مرحله چرخه حیات خود هستند، متقاضی جذب سرمایه خطرپذیر میشوند. حتی مواردی از سرمایهگذاری در صنایع معمولی (Low Tech) نظیر ساختمانسازی و واردات و صادرات نیز به چشم میخورد که نشان میدهد سرمایهگذاری خطرپذیر، صرفا محدود به فعالیت در صنایع با تکنولوژی بالا(High Tech) نیست.