مهندس سعدی

کارآفرینی بر محور اکوسیستم و اقتصاد دانش بنیان

مهندس سعدی

کارآفرینی بر محور اکوسیستم و اقتصاد دانش بنیان

مهندس سعدی

رشد و توسعه متوازن اقتصادی و اجتماعی کشور با کارآفرینی بر مبنای عامل اصلی سرمایه انسانی در اکوسیستم و ایجاد ارزش اقتصادی و اجتماعی برتر در فضای انگیزشی رقابتی کارآفرینانه و حمایت از تولید ملی دست یافتنی است. بی شک ثروت کل جامعه حاصل مجموع ثروت اقتصادی و ثروت اجتماعی است.


طبقه بندی موضوعی
اوقات شرعی

بازار پررونق کسب‌وکارهای اینترنتی

سه شنبه, ۲۱ خرداد ۱۳۹۲، ۱۱:۱۰ ق.ظ

دنیای اطراف ما هر روز تغییر می‌کند. در این روند اما تکنولوژی سهم زیادی دارد و در سال‌های اخیر توانسته نفوذ خودش را در بخش‌های مختلف گسترش دهد.


درست به همین دلیل هم هست که این روزها امور مختلف با سرعت بیشتر و راحت‌تر از گذشته انجام می‌شوند. در این میان بوروکراسی‌های اداری و کاری شاید ملموس‌ترین تغییرات را تجربه کرده‌اند و تاثیر بیشتری بر زندگی روزمره هر کدام از ما داشته‌اند.


این روزها دیگر بسیاری از مشاغل هم به دنیای مجازی و اینترنت مهاجرت کرده‌اند و از این طریق رقابتی جدی شکل گرفته است. به این ترتیب است که تبادل استعدادها و نیروهای کار در فضای وب و اینترنت به تدریج شروع به تغییر و تحول در دنیای واقعی کار کرده است.


به عنوان مثال برای ترجمه یک فیلم بیست و دو دقیقه‌ای از زبان انگلیسی به اسپانیولی یک شرکت رسمی به نام 7 Brands Global Content در نیویورک چیزی در حدود هزار و پانصد دلار هزینه دریافت می‌کند. این هزینه به عقیده کارشناسان برای شرکتی مانند این که مشتریان مهم و بزرگی مانند بانک ملی آمریکا دارد، معقول و منطقی به نظر می‌رسد. از طرفی تا همین چند سال پیش که اینترنت و مشاغل اینترنتی و مجازی تا این حد گسترش پیدا نکرده و رواج نیافته بود، مشتریان ناچار به پرداخت این هزینه بودند چون رقابت کمتری وجود داشت. امروزه اما، هر مشتری که در جست‌وجوی خدمات این‌چنینی است می‌تواند تنها با یک کلیک به مجموعه‌ای از پیشنهادها و گزینه‌ها دسترسی داشته باشد که به خاطر فضای رقابتی‌شان این کار را با قیمتی بسیار ارزان‌تر انجام می‌دهند.


دو وب‌سایت Elance.com و oDesk.com از پرطرفدارترین وب‌سایت‌های تخصصی ترجمه هستند که حالا در پانزده کشور مختلف جهان خدماتشان را با قیمتی بسیار ارزان ارائه می‌کنند. این وب‌سایت‌ها حالا به محلی برای تبادل استعدادها و ایجاد مشاغل جدید و پردرآمد تبدیل شده‌اند که سود و درآمد قابل توجهی هم از این طریق به‌دست می‌آورند. این تعداد نیروی کار و رقابت آنها با هم در نهایت می‌تواند در طول زمان به کیفیت خدمات ارائه شده هم کمک زیادی کرده و به نفع مشتریان باشد. بر اساس اطلاعاتی که وب‌سایت Elance منتشر کرده است، این شرکت مجازی در حال حاضر 31 نفر نیروی کار متخصص در اختیار داشته و با درآمد سالانه 4 هزار و 193 دلار برای مجموع این نیروهای کار توانسته است 9/4 نفر از 5 نفر مشتریانش را راضی نگه دارد. این وب‌سایت همچنین اعلام کرده است که کارمندان آن در هر ساعت از روزدست کم بیش از 16 دلار درآمد دارند.


این درآمد اگرچه ممکن است برای بسیاری از کارمندان حرفه‌ای و با سابقه چندان وسوسه‌برانگیز به نظر نرسد، اما برای یک نیروی کار مجازی که می‌تواند در شرایط محیطی دلخواهش و از هر جایی کارش را بدون محدودیت انجام بدهد، می‌تواند ایده‌آل باشد. به این ترتیب است که این مشاغل به سرعت در حال رشد و گسترش هستند و بسیاری از نیروهای کاری جوان و با استعداد ترجیح می‌دهند در این فضای کاری مجازی مشغول به کار شوند. تا جایی که بر اساس آمارهای مختلف منتشر شده توسط موسسه تحقیقات کار Staffing Industry Analysts در این زمینه، ارزش کارهای مجازی و اینترنتی در سال گذشته میلادی برای اولین بار به یک میلیارد دلار رسید و حالا پیش‌بینی می‌شود این میزان تا سال 2014 دو برابر شده و به 2 میلیارد دلار برسد و در نهایت در سال 2018 به 5 میلیارد دلار برسد.


شرکت مجازی oDesk یکی از نمونه‌های موفق در این مورد است که با 35 میلیون ساعت کار در سال 2012 که تا 50 درصد نسبت به سال 2011 رشد کرده، 5/1 میلیون کار مختلف را انجام داده است و در نهایت مجموع درآمد کارمندانش به 360 میلیون دلار رسیده است. این در حالی است که ارزش کاری شرکت مجازی Elance در سال 2012 تا 40 درصد نسبت به سال 2011 رشد کرده و برای اولین بار به 200 میلیون دلار رسیده است.
این دو وب‌سایت با پشتیبانی مالی «مارک پیته» که موسس یک استارت آپ محلی به نام Locu است که در زمینه آپلود و به اشتراک‌گذاری محتوای کاربردی مانند منوی رستوران‌ها و کافه‌ها روی اینترنت فعالیت می‌کند.
با این اوصاف است که عرصه کارها و مشاغل مجازی و اینترنتی به سرعت در حال گسترش است و هر روز رقبای بیشتری در آن به فعالیت می‌پردازند. وب‌سایت Freelancer هم یکی دیگر از دارالترجمه‌های آزاد و مجازی است که به تازگی راه‌اندازی شده است و قیمت خدماتش تا حد قابل توجهی نسبت به رقبای دیگر کمتر است. این وب‌سایت در کمتر از یک سال توانست 7 میلیون درخواست ثبت شده برای کار به‌دست بیاورد. در ماه مارس گذشته هم یک رقیب جدید به نام Rev پا به این میدان رقابت گذاشت. این شرکت مجازی توسط کارمندان قبلی شرکت oDesk راه‌اندازی شد و در زمینه انجام فعالیت‌های تجاری آنلاین و خرده‌فروشی فعالیتش را آغاز کرد تا با شرکت‌های بزرگی مانند Amazon رقابت کند.
مکان، شهرت، تایید
فضای کار مجازی اگرچه مکان واقعی و عینی ندارد و از این نظر ممکن است به سختی بتواند اعتماد کاربران و مشتریانش را جلب کند، اما با گسترش سریع آن در بخش‌های مختلف و کسب شهرت و اعتبار بیشتر می‌تواند به تدریج تایید افراد را هم به‌دست بیاورد. البته این شرکت‌های مجازی برای جلب اعتماد و تایید مشتریانشان تلاش بیشتری برای ارتقا کیفیت خدمات خود نسبت به رقبای حقیقی‌شان می‌کنند. این کسب‌وکارهای مجازی کوچک به زودی به تجارتی بزرگ و سودآور تبدیل خواهند شد. «جاش وارن» یکی از نمونه‌های واقعی در این مورد است؛ او در سال 2009 با کار در وب‌سایت‌های فعال در زمینه تجارت الکترونیک کارش را آغاز کرد و برای هر ساعت تنها 15 دلار درآمد داشت. اما او خیلی زود توانست با تجاربی که در این زمینه به دست آورده بود شرکت مجازی oDesk را تاسیس کند و در همان آغاز کار بتواند 125 دلار برای هر ساعت به دست بیاورد. حالا وارن در حال گسترش فعالیت‌های شرکتش در کشورهای دیگر دنیاست. oDesk که حالا بزرگترین فضای کاری آنلاین جهان محسوب می‌شود، بیست و سه نفر کارمند ثابت در اختیار داشته و درآمدی هفت رقمی از مشتریانش در آمریکا، استرالیا، بریتانیا و حتی هندوستان به‌دست می‌آورد.


نظرات و تحلیل‌های متفاوتی درباره کارکرد این فضاهای کاری مجازی و آنلاین وجود دارد، اما وقتی بحث میزان تاثیرگذاری و رشد آینده این مشاغل مطرح می‌شود تقریبا توافق نظر کلی در این مورد وجود دارد که با افزایش میزان دسترسی به اینترنت و راه‌های ارتباطی آن، تمایل افراد به انجام دور کاری و کارهای مجازی با درآمد بیشتر و فضای کاری نا محدود بیشتر و بیشتر هم می‌شود.
بر اساس تعاریف و تعابیر مختلف بر اساس آمار منتشر شده توسط Accenture، به طور کلی در حال حاضر بین یک پنجم تا یک سوم از کل نیروهای کار در آمریکا به صورت مجازی کار می‌کنند که این رقم نسبت به سال 1989 دست کم 6 درصد رشد داشته است.
با این وجود یک میلیارد دلار ارزش تبادل استعداد در فضای مجازی تنها یک سوم از میزان درآمدی است که تخمین زده می‌شد که در سال 2012 از طریق این مشاغل به‌دست بیاید. این در حالی است که انتظار می‌رود این درآمد با رشد سریع دسترسی به اینترنت در کشورهای مختلف جهان و آشنایی بیشتر افراد با منابع کاری در فضای مجازی و استفاده از آنها به سرعت افزایش هم پیدا کند.
حالا کارشناسان Accenture معتقدند که بسیاری از کارمندان و نیروهای کاری فعلی این روزها به کارها و مشاغل مجازی فکر می‌کنند که نه تنها وقت و زمان کمتری از آنها می‌گیرد، بلکه می‌تواند آزادی عمل بیشتر، محدودیت کمتر و البته درآمد بیشتری را هم برای آنها به همراه بیاورد. این موضوعی است که حالا مورد توجه اغلب استارت آپ‌ها و شرکت‌های نوظهور هم قرار گرفته است.



منبع: روزنامه دنیای اقتصاد -ندا لهردی